Det här med täcken.

Ren kyla har hästar rent generellt inte ont av. Hästar som inte har tillgång till foder, eller är klippta gäller följande inte. De hästar som har fri tillgång till mat, behöver mycket sällan täcken på sig, men det är många faktorer som man behöver överväga när man tar på sin häst täcken.

Faktorer kan vara

-klippning av hästen; satt päls beroende på årstid.
-rörelsefrihet; alltså hur stor yta hästen kan röra sig på.
-ålder på hästen
-tillgång på foder; normalt betar hästen 16-18 timmar om dagen.
-vindskydd

Skillnaden om hur vi fryser och när hästarna fryser är otroligt stora, och därför ska man aldrig sätta på ett täcke för att "det ser så kallt ut" eller "åh jag fryser själv när jag ser hästarna". Detta är helt felaktigt. Vi människor (om vi är utan kläder) börjar frysa vid +27 grader.

För hästar som är helt nyklippa: -2 grader
För hästar som har sommarpäls: -10 grader
För hästar som har vinterpäls: -30 grader

Ser ni vilken skillnad? Detta är för genomsnitts hästen på 500 kilo. Genom att äta bibehåller även hästen värmen. Så har dom att äta blir de sällan kalla. En normal häst har en trivseltemperatur runt nollstrecket. De flesta som har häst känner till vad som händer när det första kylan inträffar. Hästarna kan bli lite tokiga, extra glada och lite spralliga. Det är den temperaturen som de trivs med bäst.

Stäng inte alla fönster i stallet, eller stalldörren. Man vill ha så "ren" luft i stallen som möjligt. Hästarna vill inte ha det "varmt och mysigt" när dem ska sova, den luften är inte bra. Dragiga stall ger bra luft, myten om att hästar har ont av drag är, just, en myt. 10 sekundermeters vind går bara ner några millimeter i pälsen.

Så det kan vara bra att tänka på i vinter! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0